Minél többet tanulunk, annál jobban érezzük, hogy keveset tudunk, épp ezért nagy öröm számunkra a meglévő tudás rendszerezése, csak úgy, mint amikor új tudásra tehetünk szert. Szeretnénk magas beltartalmi értékű, egészséges ételeket készíteni az embereknek, melyeknek jó a felszívódása; a lassan felszívódó szénhidrátokra, a glutén- és allergénmentességre koncentrálunk, és azt várjuk el ettől, hogy termékeink prevencióként szolgáljanak, fogyasztásuk által egészségesek maradhassunk, fittebbek legyünk, több energiánk legyen.

Dr. Orosz Enikővel az Országos Onkológiai Intézet főorvosával beszélgettünk.

GG: Próbáltunk felkészülni a beszélgetésünkre, úgy olvastuk, hogy a túlsavasodás az egyik legveszélyesebb civilizációs megbetegedés. Ennek kapcsán, mint onkológiai főorvos, hogy ítéli meg az étkezés fontosságát mind prevenciós eszközt, mind pedig abban az esetben mikor gond van?

Dr. Orosz Enikő: 

Az étkezés a legfontosabb a megelőzés szempontjából és betegség esetén is, hiszen az immunrendszer működése múlik rajta.

GG: Általánosságban mely allergének fogyasztását, és miért ne túlozzuk el, vagy kerüljük?

Dr. Orosz Enikő:

Általánosságban nehéz nyilatkozni, hiszen az mindenkire igaz lenne. Az biztos, hogy nagyon sok a glutén, tej es tojás érzékeny. Ez a három dolog legtöbbször együtt jár, viszont igazán nagy gondban a hisztaminérzékenyek vannak.

GG: Beszélhetünk-e általános fehérjeintoleranciáról (glutén, tej, tojás), és a magyar lakosság hány százalékát érintheti?

Dr. Orosz Enikő:

Sajnos kevesen merik kimondani, de mivel az ételintoleranciák nem kizárólag bélpanaszokat okoznak, hanem sok krónikus betegség eredetét is jelentik, ezért megítélésem szerint a lakosság 70-80% -át érintik.

GG: Mi a véleménye a magasan feldolgozott élelmiszerekről és azok egészségügyi hatásáról?

Dr. Orosz Enikő:

A magasan feldolgozott élelmiszerek rontják a bélflóra minőségét, mennyiségét, károsítják a bél nyálkahártyáját, így az elsődleges immunrendszerünket.

GG: Hogyan optimalizáljuk a test sav-bázis arányát?

Dr. Orosz Enikő:

A sav-bázis egyensúlyra a testünk kínosan ügyel, de az állati fehérjék fogyasztásának csökkentése, helyette a zöldségekre és a gluténmentes gabonákra helyezni a hangsúlyt alapvető dolog, mert így gyorsul az anyagcsere és a méregtelenítés is.

GG: A bélrendszernek a hatékony működése változik az évek során, így a szükséges tápanyagok felszívódási képessége is? Lehet a bélflórát frissíteni?

Dr. Orosz Enikő:

A bélrendszer a mikrobiológiai flóra megváltozásával megbetegszik. Enyhébb vagy súlyosabb tünetek utalnak az emésztés megváltozására, az egyensúly felborulására (puffadás, hasmenés, székrekedés, gyomorégés, stb.), a bél nyálkahártyája sérül, így romlik a felszívódás, emiatt vitamin-, ásványi anyag- és nyomelemhiány alakulhat ki, ami sok betegség melegágya.
Így a bélflórát állandóan pótolni kell.

GG: Jelent-e az étkezés egyfajta prevenciót, védettséget, várhatunk-e fittséget emiatt?

Dr. Orosz Enikő:

Az étkezés jelenti, mint jó táptalaj a megelőzést is, így természetesen védelmet és fittségét is várhatunk tőle.

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/GoldenGranet
Instagram oldalunk: https://www.instagram.com/goldengranet