Glutén- és allergénmentes prémium termékek
  • Allergén mentes
  • Vegán
  • Gluténmentes
  • Tejmentes
  • Tojásmentes

Blog

gluténmentes

Glikémiás index barát – Kenyér kölesből, glutén és allergénmentesen

Egy régi tradíciót, a köles kenyérként történő használatát eleveníti fel a Golden Granet márka. Az ügyvezetőt, Kasza Sándort kérdeztük, milyen előnyökkel jár ezen álgabona használata? Glutén- és allergénmentes pékárukat és péksüteményeket készítenek, a 14 allergéntől való mentesség a különlegességük? Mitől lesz egy kenyér glikémiás index barát? Általánosságban a gluténmentes pékáruk keményítő alapúak (pl kukoricakeményítő, tápiókakeményítő) amit a szervezet gyorsan cukorrá alakít át, mert magas a glikémiás indexe. Ma már tudjuk, hogy a keményítő jobban megemeli

Tovább olvasom »

Candida

A Candida-gomba az emberi szervezet természetes részét képezi, a száj-, a bél- és a hüvelyflóra tagja. Ennek a jóindulatú gombának a jelenléte egészen addig nem is jelent problémát, ameddig a szervezet valamilyen külső, vagy belső hatás folytán le nem gyengül, vagy egyensúlya fel nem borul, hiszen ilyenkor a jóindulatú gomba, gyorsan rosszindulatú kórokozóvá válhat. A Candida-gomba által okozott fertőzés érintheti a bőrt, a nyálkahártyákat, vagy akár az egész szervezetet is. Modern világunkban kétségkívül rengeteg negatív

Tovább olvasom »
gluténmentes

Gluténmentes élelmiszerek tápanyag és rosttartalma VS Golden Granet – Szakmai cikk felvetéseire válaszolunk

A gluténmentes ételek és élelmiszerek iránti igény napjainkban egyre növekszik, azonban sok esetben olyanok is kiiktatják az étrendjükből a glutént, akiknél ez egészségügyi szempontból nem lenne indokolt. Egy amerikai kutatás arra a megállapításra jutott, hogy 2015-ben már a vásárlók 20%-a törekedett arra, hogy elhagyja, vagy csökkentse a glutén tartalmú termékek fogyasztását.

Tovább olvasom »
bélszindróma

FODMAP – Minden, amit tudnod kell

A FODMAP szó hallatán talán automatikusan is valamiféle angol kifejezéssel próbáljuk beazonosítani a jelentését. Ennél azonban többről van szó. A FODMAP egy mozaikszó, mely különböző szénhidrátokat jelöl, jelentése: Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok. 

Tovább olvasom »
bélrendszer

A szervezet elsavasodása kontra étkezés

Minél többet tanulunk, annál jobban érezzük, hogy keveset tudunk, épp ezért nagy öröm számunkra a meglévő tudás rendszerezése, csak úgy, mint amikor új tudásra tehetünk szert. Szeretnénk magas beltartalmi értékű, egészséges ételeket készíteni az embereknek, melyeknek jó a felszívódása; a lassan felszívódó szénhidrátokra, a glutén- és allergénmentességre koncentrálunk, és azt várjuk el ettől, hogy termékeink prevencióként szolgáljanak, fogyasztásuk által egészségesek maradhassunk, fittebbek legyünk, több energiánk legyen.

Tovább olvasom »
glutén

Bevezetés a hisztaminérzékenység világába Bendybeuval

A hisztaminérzékenység és tünetei, habár kevésbé ismertek, mint a glutén- és laktózérzékenység, mégis egyre több és több az érintett. Tipikus tünetei lehetnek például a kisebb hasi görcsök, a feszülés, a puffadás, az emésztőrendszeri diszkomfort érzés, a fejfájás, a migrénszerű tünetek, az orrfolyás, az orrdugulás, a bőrkiütés, a hányinger, az émelygés, az étvágytalanság, vagy a szédülés is, mégis a betegség gyakran sokáig kezeltelen marad.

Tovább olvasom »
allergia

Tang-Mullins: Egyre gyakoribbak az ételallergiák?

Ma már általánosan elfogadott tény, hogy az elmúlt évtizedekben egyre nő az ételallergiák gyakorisága, különösen a nyugati országokban. Azonban kevés a terheléses vizsgálatokból származó jó minőségű bizonyíték, mert a nagyobb populációkon történő kutatások lebonyolítása magas rizikóval és hatalmas költségekkel is jár.

Tovább olvasom »
allergia

Szójalecitin – ártalmas vagy ártalmatlan?

A szójalecitin az élelmiszeripar egyik leggyakrabban használt adalékanyaga. Elsősorban emulgeálószerként alkalmazzák, de a salátaöntetektől a teászacskókig bezárólag sok mindenben megtalálható. A csokoládéban szinte elkerülhetetlen, valamint a táplálékkiegészítőkben is gyakran fellelhető.

Tovább olvasom »
fodmap

NCGS, azaz nem cöliákiás gluténérzékenység

A gluténnel kapcsolatos rendellenességek csoportjába tartozik a hagyományos értelemben vett glutén érzékenység (cöliákia) is, amelyet először az 1980-as években írtak le pontosan, de napjainkban újra az érdeklődés középpontjába került és egyre több kutatás jelenik meg a témával kapcsolatban.

Tovább olvasom »