VEGÁN, GLUTÉN ÉS ALLERGÉNMENTES KÉSZRE SÜTÖTT ÉTELEK AZONNALI FOGYASZTÁSRA, ILLETVE GYORSAN ELKÉSZÍTHETŐ KÉSZÉTELEKHEZ

Sok kezdeményezés személyes történeten alapul, ez alól Golden Granet sem kivétel. Nyáron „náthásnak” lenni, nem volt menő a 80-as években sem. A parlagfű szezon tombolt, míg felnőtt fejjel már a rádióból értesülve kiderült, hogy a tejfogyasztás teljes mellőzésével a szénanátha tünetei – egyes esetekben- csökkenthetőek. A tüsszögés és a nátha csaknem teljesen elkerült azon a nyáron. Azért csaknem, mert egyik reggel csak-csak egy jó tejszínes cappuccinónak nem tudtam ellenállni- meg is lett a hatása. A pörgős életmód és a stressz persze újabb tüneteket hozott; hátfájás, reflux és arcüreg gyulladás. A harmadig gerincorvos mondta el, hogy amennyiben a bélrendszerben gyulladás van, az kihat a teljes kötőszöveti rendszerünkre, az izmok közötti fehér hártyára, ez jelenik meg áttétesen az arcüregben, úgymond „nyomja” a tarkót és sugárzik le a hátba. Ez volt az a pillanat amikor erősen elkezdtem az irodalmat kutatni, mi is az egészséges étkezés.

Tejmentes, gluténmentes, állati eredetű termékekkel milyen gond van, szénhidrátok között különbség van, miért nem jók az édesítőszerek vagy többségében miért nem, mit jelent egyáltalán a kiegyensúlyozott, harmonikus étkezés?

Egy biztos, számos betegség oka az, hogy a szervezet nem jut elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz. A környezeti hatások, az élelmiszeripar és az elvárosiasodás miatt, még jobban előtérbe kerül a minőség, a vegyes táplálkozás és így is sokat kell tenni azért, hogy a szervezet számára lehetségessé tegyük ezt a minőségi és összetételében optimális bevitelt. Másik eset az, hogy a szervezet mennyire tud élni ezen lehetőséggel, azaz a tápanyagokhoz milyen felszívódási képesség járul.

A többségében növényi alapú étkezés megteremtését vegán (növényi alapú összetevőkből készült, azaz nem ultrafeldolgozott alapanyagokból emulziókkal összeállított) húshelyettesítők kikísérletezése követte.

A kutatásokból, gasztro szenvedélyből aztán munka lett, melybe édesanyám is besegített mind az alapanyagok kiválasztása, de főként a receptúrák kikísérletezésében. Részemről inkább a technológiai oldal kihívásai voltak azok, melyekre fókuszálva minden nap kihívást jelentett, és jelent a mai napon is.

Eljött a nap mikor látszott, hogy ez nem egy hobbi, hanem sokkal több is lehet mögötte és alapelveket kell meghatározni, mit is szeretnénk képviselni.

Az alapanyag oldalt rettentő egyszerűen közelítettük meg. Egy nagyrabecsült, nagytekintélyű séf szavait idézve, a legjobb minőségű alapanyagok nélkül nem érdemes magas szintű gasztronómiába belefogni.
Három lúgosító álgabona van, írta egy régi tankönyv, köles, amaránt, hajdina. Ízben és beltartalomban is számunkra a köles volt a legszimpatikusabb, így a kezdetektől e mellett tettük le a voksunkat.

Mi a cél?

 • A legjobbnak ítélt alapanyagokból
 • egyszerű gyártási technológiával*
 • tartósítószer mentesen
 • finom, ízletes
 • a pörgős életstílusnak megfelelő, gyorsan elkészíthető
 • ételeket készítsünk,
 • melyek az egészség jegyében így
 • kiemelkedő beltartalommal** rendelkeznek és
 • a lehető legtöbb embertársunk számára fitt és energiadús közérzetet biztosítanak.

* clean label – tehát az összetevőket nem követi kisesszé, hogy mit kellett még hozzátenni, hogy nagy, könnyű,eltartható és színes legyen.

** kiemelkedő beltartalom:

 • lassan felszívódó szénhidrátok
 • sok ásványi anyag
 • jó vitamin összetétel
 • könnyű emészthetőség

A bevezetőnek megfelelően a tej és gluténmentesség alap volt. Majd akkor amikor A 2010-es évek elején elhatároztuk, hogy allergénmentesek leszünk, egyrészt nem is értettük, hogy mekkora kihívás elé nézünk, másrészt azt nem gondolhattuk, hogy ilyen rövid idő alatt nemcsak mi, hanem statisztikai adatok alapján is globális szinten elébe megyünk egy olyan trendnek ahol az allergéneknek ekkora szerepük van. Pár alkalommal ez azért már csírájában érzékelhető volt.

Például egy MICE (Meetings, Incentives, Conferences, and Exhibitions) rendezvényen az utazásszervezőkkel és a hotelek jelenlévő képviselőivel egyeztetve megerősítést kaptunk, hogy egyre növekvő, és már most jelentősen magas, (25-33%-ra becsült) a hotelekbe, rendezvényekre érkező azon vendégek száma, melyek speciális étkezési igényekkel bírnak.
A marketingesek láttak ezt az igényt, a séfek többsége pedig kategorikusan elutasította ezen irányú kéréseiket. Erről mindenki fel tud idézni 1-2 mémmé lett fotót, vagy viccet.
Például egy étteremben: Mit kérnek? – Mi van ami glutén-, tejmentes? – Akkor egy taxit tudok ajánlani😊
Amerikából időközben úton volt Európába a gluténmentes divat, a vegán divat, és számos diéta, ami „mindenkinek jó”, pedig a WHO is kijelentette hogy egyéni szinten kell ezeket kezelni.

Mit tudunk ma? Gyors guglizás után:

Az USA-ban, 12-ből 1 gyermek ételallergiával diagnosztizált, enorm módon, rövid idő alatt többszöröződik a diagnosztozáltak száma, 18 év felett a felnőttek 50%-nál alakul ki valamilyen allergia, és egyre több a multiple, azaz a többszörös, egyszerre 2-3-4 allergénre érzékeny diagnosztizáltak száma.

Ez a következő trend? – nem divathullámnak tűnik az bizonyos.

Anno nem sejtettük, hogy multiple allergiások lesznek, kinél kimutatva, kimérve, míg egyes barátoknál rejtve és persze vannak az irigyeltek, akiknek minden belefér😊

Tehát a Golden Granet termékek mentesek az allergénektől. – A granet szó számunkra a védekezőképességet és az erős immunrendszert jelzi, az őshonos gyümölcsfák tisztelete kapcsán, mert a granet egy ilyen fafajta régi neve- de ez egy másik történet…

Visszatérve, hogy hogyan illeszkedünk a mai napon céljainkhoz?

Tehát ahhoz, hogy allergénmentességről beszéljünk, nagyon összetett beszerzésre van szükségünk, allergénmentes nyilatkozatokra a beszerzési forrástól számítva, a keresztszennyeződések kiszűrése érdekében, és további állandó felülvizsgálatokra saját gyorstesztek, laborvizsgálatok formájában.
Jokerként tekintünk célunkra, hisz látjuk, hogy vannak egyes allergénektől mentes termékek, de hát nem lehet mindegyikre külön készletet tartani, egyszerűbb egy, de teljes allergén listától mentes szortimentet tartani a hoteleknek.

Ami nem mindegy emellett, ahogy fentebb is említettem, az a beltartalom. A lehető legértékesebb (ásványi anyagokban, fehérjében gazdag), jó szénhidrátokkal bíró, a táplálkozástudományi előadók által túlnyomórészt a javasolt alapanyagokat használjuk. – Így számos más diétához is illeszkedünk több termékünkkel, úgymint FODMAPHisztamin, IR, Élesztőmentes diéta, Endo diéta, és számos egyéb. Javasoljuk mindenki egyeztessen szakértőjével, hogy pontosan mi az, ami számára előnyös.

Clean Label, igen. Kerüljük a magasan feldolgozott ételek készítését, minden úgy készül, mint ahogy Édesanyánk a konyhában készítette régen, nem alkalmazunk vegyi eljárásokat.
Szobahőmérsékleten történő szállítás és tárolás, hosszú eltarthatóság tartósítószerek nélkül; ezek mind a tisztaságnak (bio), a saját fejlesztésű technológiának, eljárásrendnek, és védőgázas, vákuum csomagolásnak köszönhető.

Célunk, hogy minél több otthonban, étkezdében, szállodában ott legyünk, hogy gyorsan, és minőségben lehessen kiszolgálni a speciális igényeket.

pékáru kinálatunk aztán kekszekkel, péksüteményekkel és vegán sajttal bővült. Úgy véljük mindegyik kategóriához hozzátettünk a hitvallásunknak megfelelő pluszt, hogy különlegeset alkothassunk. Büszkék vagyunk arra az ízvilágra, amit képviselünk, és melyet mi úgy fogalmazunk, hogy a természet ízeit csomagoljuk a lehető legjobb formába.

Örülünk a sok hazai és nemzetközi díjnak, de leginkább a sok bíztató kommentnek, megküldött üzenetnek, hogy sok vásárlónak számára ízleteset, értékeset alkothattunk.

Mi a végső cél? Közétkeztetésben gyermekek étkeztetésbe szállítunk, és a dietetikusuk szavai csengenek erre a gondolatra a fülemben:

„Sándor a hírem az, hogy nincs hírem, minden oké.” Ezt kívánom minden kedves fogyasztónknak!