Életmódunk, táplálkozásunk fontos szerepet játszik abban, hogy egészségesek maradjunk és megelőzzük a betegségeket. Egyre többen tisztában vannak ezzel és körültekintően választják meg az élelmiszer alapanyagokat és a kereskedelemben kapható élelmiszereket.

Az egészséges táplálkozást követők nagy hangsúlyt fektetnek a friss, természetes eredetű élelmiszerekre és sokszor már nemcsak a tartósítószereket, szintetikus színezékeket, aromákat kerülik, hanem egyre divatosabb a „minden mentes” táplálkozás.

A tudatos, „mentes” termékeket vásárlók másik nagy csoportját alkotják egyrészt az ételintoleranciában szenvedők, az ő kezelésük alappillére az érzékenységet kiváltó ágens kerülését célzó diéta, ami tartós javulást és panaszmentességet eredményez. Másrészt a diagnosztizált táplálékallergiások, akik számára létfontosságú, hogy kerüljenek bizonyos allergéneket.

Mindkét csoportnak hasznos információkat nyújtanak az élelmiszerjelölések. A betegek számára viszont elengedhetetlen, hogy az élelmiszerek címkéjén szereplő (allergén) jelölések pontosak, egyértelműek és érthetőek legyenek.

2011. október 25-én az Európai Parlament és a Tanács elfogadta a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU Rendeletet, amely a fogyasztók számára alapot biztosít a megalapozott választáshoz és az élelmiszerek biztonságos felhasználásához. A 2014. december 13. után alkalmazandó előírások szerint az élelmiszerek csomagolásán az összetevőket tartalmazó listában vizuálisan is ki kell emelni (általában vastagon szedve) az allergiát okozó összetevőket (ezek listáját a rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza). Az allergének jelölése kötelező a nem előrecsomagolt élelmiszerek estében is, vagyis ebben a tekintetben a jogszabály vonatkozik pl. a pékségekben, vendéglátásban, közétkeztetésben értékesített ételekre, élelmiszerekre is.

Az összesen 14 féle, kötelezően jelölendő összetevő:

 1. Glutént tartalmazó gabonafélék
 2. Rákfélék és a belőlük készült termékek
 3. Tojás és a belőle készült termékek
 4. Hal és a belőle készült termékek
 5. Földimogyoró és a belőle készült termékek
 6. Szójabab és a belőle készült termékek
 7. Tej és az abból készült termékek
 8. Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió és a belőle készült termékek
 9. Zeller és a belőle készült termékek
 10. Mustár és a belőle készült termékek
 11. Szezámmag és a belőle készült termékek.
 12. Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben;
 13. Csillagfürt és a belőle készült termékek (sokszor lupin néven emlegetik)
 14. Puhatestűek és a belőlük készült termékek

Bár a gyártók minden esetben feltüntetik az élelmiszer pontos és korrekt összetételét, a hétköznapi tájékozódás mégsem egyszerű a zsúfolt címkéken, vagy az olyan helyzetekben, amikor csomagolásmentes terméket vásárolunk, fogyasztunk.

A közeljövőben ebben segíti eligazodni egy új jelölés. A Mentes és Finom emblémát hazai éttermek, cukrászdák, pékségek, kávézók vagy pizzériák nyerhetik el. A védjegy megszerzése garantálja, – amennyiben az adott vendéglátóhely vállalja az auditálási folyamat elvégzését -, hogy a betérő vendég biztosan allergénmentes ételekből is választhat.

A Mentes és Finom védjegy szakmaiságát, megbízhatóságát és gyakorlati alkalmazhatóságát szakmai bizottság biztosítja (tagjai minőségirányítási és élelmiszergyártási szakemberek, orvosok, dietetikusok, vendéglátó ipari szakemberek). Alapja a HACCP minőségbiztosítási rendszer, amely az allergén bekerülési szempontból elemzi a veszélyes pontokat a végtermék előállítása során, így meghatározva egy allergénmenedzselési stratégiát. A védjegy érvényessége 12 hónap. Jelenleg még zajlanak az auditok, a védjegy először a leggyakoribb allergénekre terjed ki: glutén-, tejfehérje-, laktóz-, mogyoró-, tojás- és szójamentes emblémákkal találkozhatunk majd.