A gluténérzékenység a népesség egyre nagyobb hányadát érinti. A glutén a búza, az árpa és a rozs magjában található agresszív fehérje, amely nagyon sok embernél vált ki autoimmun reakciókat. A betegség nagyon sokáig tünetmentes, diagnosztizálása után pedig szigorú étrendet kell tartani.

A gluténérzékenység tulajdonképpen egyfajta autoimmun betegség, amely súlyos reakciókat válthat ki. A betegség sokáig tünetmentes, így a legtöbb esetben csak néhány év elteltével fedezik fel, hogy mi is lappanghat a tünetek mögött.

A súlyosabb tünetek a lakosság körülbelül két százalékát érintik, de a gluténérzékenyek aránya ijesztően magas, becsületen 60-65 százalék.

A gluténérzékenység leggyakoribb tünetei a puffadás, a hasmenés, és a rendszeresen visszatérő hasfájás, sőt súlyvesztés is előfordulhat. A tünetek nem minden esetben látványosak, így az ember észre sem veszi, hogy gond van. A gluténérzékenységet jelezheti ekcémás bőrviszketés, sőt mi több krónikus fáradtság is.

Ha már meg van a diagnózis, drasztikusan változtatnunk kell az étrendünkön. Érdemes egy listát kitenni a hűtőre azokról az élelmiszerekről, amelyeket ehetünk – és egy másikat a tiltott élelmiszerekről. A búzából készült összes élelmiszert felírhatjuk a tiltott listánkra, így a búzakeményítő, búzakorpa, búzacsíra, kuszkusz, durum, búza és graham liszt, búzadara, rozs és tönköly kerülendőek. A glutén tartalmú gabonákhoz sorolhatjuk még az árpát, a bulgurt, és a zabot is. Ez utóbbi önmagában nem tartalmaz glutént, azonban gyakran olyan helyen tárolják, ahol a gluténtartalmú gabonát is.

A glutén továbbá megjelenhet a különböző fajta árpa malátákban, a maláta ecetben, egyes salátaöntetekben, szója szószokban, fűszerekben és fűszerkeverékekben, illetve tésztákban.

Gluténmentes élelmiszerek a gyümölcsök és zöldségek, a bab félék, az olajos magvak, a hüvelyesek, a burgonya, a tejtermékek, a tojás, az olajok és ecetek, a rizs, a kukorica, a hal, a sovány marhahús, a csirkehús, továbbá a tenger gyümölcsei is. Szóba jöhet még a hajdina, a manióka, a köles és a tápióka is. A gluténmentes étrendben a búzalisztet könnyedén helyettesíthetjük hajdina vagy akár kukoricaliszttel.

Amennyiben tisztában vagyunk azzal, hogy melyek azok az ételek, amelyeket fogyaszthatunk, illetve melyek azok, amelyeket nem, akkor a következő lépés, hogy megszabaduljunk az otthonunkban található összes glutén tartalmú ételtől. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, akkor fontos, hogy különítsük el a gluténmentes és a glutén tartalmú ételeket egymástól, mindemellett figyeljünk oda, hogy soha ne keveredjenek össze.