A cukormentes táplálkozás évek óta hódít, nem kizárólag a cukorbetegek körében. Lehet súlyvesztés, a diabétesz megelőzése, inzulinrezisztencia kezelése vagy egészségtudatosság a cél, a cukormentesség mellett való döntés egyike az első lépéseknek.

Az évek során számos cukorpótló került bevezetésre, míg a cukoralkoholok és mesterséges édesítőszerek között vulkánként tört elő a sokkal egészségesebbnek és természetesebbnek titulált vegán alternatíva, az agávé szirup vagy agávé nektár. Alacsony glikémiás indexe miatt a cukorbetegek számára is csábító alternatívának tűnhet.

2003 és 2007 között az agávé termékek száma megháromszorozódott. Egy csapásra helyet kapott a teákban, különféle desszertekben, energia szeletekben, granolákban, italokban és meghódította a vegán és nyersétel piacot is remek marketingjének köszönhetően. De vajon tényleg ennyire ”egészséges” az agávé szirup?

Mi az agávé?

Az agávé a spárgafélék családjában az agávéformák alcsaládjába tartozik, sivatagi, száraz égövi növény több, mint 100 alfajjal. Főként Mexikóba honos, de Dél-Amerika és Észak-Amerika déli részén is előfordul. Felhasználása eléggé szerteágazó: szapogenin és szaponinvegyületeiből fogamzásgátló tablettákat készítenek, állati takarmány is készül belőle, de alapanyaga a mezcalnak és a tequilanak is.

A forgalomban lévő agávé szirupokat főként a Mexikóban termesztett kék agávéból készítik, melynek kiemelkedően magas a szénhidráttartalma, ami a végtermékben magas fruktóztartalmat eredményez. Íze kellemes, bársonyos, édességi szintje pedig körülbelül háromszorosa a normál konyhai cukorénak (magas fruktóztartalma miatt).

Mennyire természetes az agávé szirup?

Az agávé természetessége legalább annyira megkérdőjelezhető, mint egyes cukoralkoholoké, hiszen előállítása teljes mértékben mesterséges úton történik, egy hidrolizált magas fruktóztartalmú inulin-sziruppal a végeredményben.

Dr. Ingrid Kohlstadt az American College of Nutrition és a Johns Hopkins School of Public Health tagja, a következőket mondta az agávéról:

“(az agávé szirup) szinte kizárólag fruktóz, sokszorosan feldolgozott cukorforrás jó marketinggel.”

Mennyire egészséges az agávé szirup? A fruktóz problematika

Az agávé szirup fruktóztartalma 55–90% közé tehető annak függvényében, hogy honnan származik és milyen hőmérsékleten dolgozták fel. A konkrét fruktóztartalom azonban nem meghatározott termékenként vagy márkánként, így teljességgel esélytelen az “alacsony” fruktóztartalmú verziót megtalálni.

A fruktóz a cukorbetegek diétájában is komoly szerepet töltött be, mert önmagában nem emeli meg a vércukorszintet a szacharózhoz képest, lebomlásához pedig nincs szükség inzulinra, mivel a májban bomlik le glikogénre és trigliceridre (zsírra). A fruktóz anyagcseréje az emberi szervezetben igen bonyolult.

A fruktóz inzulin nélküli metabolizmusa egyben azt is jelenti, hogy nem vált ki leptin termelődést, mely hormon felelős az éhségérzet szabályozásáért. Kísérletekben kimutatták, hogy a magas fruktóz bevitel növeli az éhségérzetet és az étel iránti vágyat. Ezen hatásának köszönhetően másodlagos inzulinrezisztenciához és elhízáshoz vezethet a nagy mennyiségben való fogyasztása.

A magas fruktózbevitel a húgysav szint megemelkedéséért is felelős, mely szív és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet, valamint konkrétan hozzájárul az ún. nem alkoholos eredetű zsírmáj kialakulásához is. Jelen cikk ráadásul nem részletezheti a fruktózfelszívódási-zavar, mint krónikus emésztőrendszeri probléma fogalomkörét.

Ezen tulajdonságainak köszönhetően az International Diabetes Federation semmilyen diétában nem ajánlja az izolált (azaz szabad) fruktóz használatát, ami természetesen nem egyenértékű a teljesértékű gyümölcsök fogyasztásával, melyek szintén tartalmaznak fruktózt természetes formában (bár igen eltérő mértékben és arányban).

Mindezek mellett minőséggel kapcsolatos kérdések is felmerülnek: nagyon kevés minőségellenőrzés van érvényben az agávé szirup termelésének ellenőrzésére, így az USA–beli iparági bennfentesek aggodalmuknak adtak hangot az agávé forgalmazókkal szemben, akik a kék agávé hiánya miatt olyan fajokat is használhatnak melyek enyhén toxikusak is lehetnek. Az agávé kukoricasziruppal való hígítása és a nagy mennyiségű peszticid (növényvédő szerek) használata is felmerül az aggályok között.

Az agávé szirup tehát továbbra sem tekinthető a nádcukor vagy répacukor egészséges alternatívájának.

Az agavé szirup megtalálható az amarella desszert összetevői között, amely hamarosan új édesítő anyagra lesz cserélve. Az új termékfejlesztési eredményeinket folyamatosan közöljük jelen blogban és a facebook oldalunkon is.