Akár így is nevezhetjük a jelenséget, amikor a sok stressz, a szennyezett levegő, a mesterséges élelmiszerek, a gyógyszerek és a vegyi anyagok hatására az emésztőrendszer megsérül, és nem bontja le megfelelően az ételt.

A megemésztetlen fehérjék átjutnak a bélfalon a szervezetbe és így az éltető táplálékból hirtelen súlyos tüneteket produkáló „károkozó” lesz. Az ételintolerancia ma már minden második embert érint, de gyakran csak akkor gondolunk az adott problémára, ha minden orvost végigjártunk és nem jutottunk eredményre.

Jellemzően ilyenkor derül ki, hogy már évek, akár évtizedek óta ugyanaz az élelmiszer okozza a tüneteket. A FOODTEST 200+ fehérjechip alapú ételintolerancia diagnosztikai vizsgálat több mint 220 féle élelmiszer és élelmiszer alapanyag specifikus IgG meghatározására alkalmas. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az immunrendszer reakcióját vizsgálja az egyes élelmiszerekre vonatkozóan. Számszerű eredményekkel igazolja az érzékenység mértékét.

A FOODTEST 200+ nem arra ad választ, hogy miért alakult ki az ételintolerancia, hanem arra, hogy milyen ételeket nem képes lebontani a szervezet – aminek következtében különböző panaszok alakulnak ki, így például hasfájás, puffadás, székrekedés, fejfájás, bőrproblémák, ízületi fájdalmak, gyerekeknél pedig hiperaktivitás, viselkedési zavarok és tanulási nehézségek is jelentkezhetnek.

Különösen fontos tehát az ételintolerancia felderítése azon gyerekek, illetve felnőttek esetében, akik egyéb krónikus betegséggel vagy idegi- neurológiai kórképpel küzdenek. Hisz náluk kisebb mértékű ételérzékenység is felerősítheti a kóros állapot tüneteit.

Az ételintolerancia okozta panaszok enyhíthetők, gyakran megszüntethetők a megfelelő, szakember segítségével összeállított diétával, így jelentősen javulhat a páciens közérzete és egészségi állapota. A FOODTEST 200+ vizsgálat önköltséges, a társadalombiztosítás nem finanszírozza, ugyanakkor az éveken át szedett gyógyszerek és étrendkiegészítők összértékének töredékébe kerül. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az ételintolerancia és az ételallergia nem ugyanaz! Az ételallergia esetén nem IgG, hanem IgE típusú immunglobulin antitesteket termel az immunrendszer, így tehát akinek azonnali és heves immunreakciói vannak egy adott ételre, annak nem a FOODTEST 200+ vizsgálatot kell kérnie! Az ételintolerancia vizsgálat előtt érdemes tájékozódni a www.foodtest.hu oldalon a tünetekről, az eredményt befolyásoló tényezőkről és egyéb, az ételérzékenységgel kapcsolatos tudnivalókról.

Debreczeni Zsuzsa, Free Food Expo