A hisztaminérzékenység és tünetei, habár kevésbé ismertek, mint a glutén- és laktózérzékenység, mégis egyre több és több az érintett. Tipikus tünetei lehetnek például a kisebb hasi görcsök, a feszülés, a puffadás, az emésztőrendszeri diszkomfort érzés, a fejfájás, a migrénszerű tünetek, az orrfolyás, az orrdugulás, a bőrkiütés, a hányinger, az émelygés, az étvágytalanság, vagy a szédülés is, mégis a betegség gyakran sokáig kezeltelen marad.

Alábbi cikkünkben a hisztaminérzékenység témakörét szeretnénk feldolgozni, ebben pedig Presinszki-Nagy Bea alias @bendybeu segítségét kértük! Rövid interjúnk során megtudhatjuk tőle, hogy milyen tapasztalatai és tanácsai vannak, valamint beavat minket a hisztaminérzékenység világába!

Golden Granet: Szia Bea! Kérhetnénk pár szót bemutatkozásul?

Bendybeu: Sziasztok, Presinszki-Nagy Bea vagyok, a Bendybeu megálmodója. Szakmám szerint táplálkozási tanácsadóként, edzőként tevékenykedem, különös hangsúlyt fektetve a test-elme közötti kapcsolatra, ennek kihasználására a tudatos figyelmen keresztül. Kislányom születése után hisztamin intoleranciát diagnosztizáltak nálam, azóta rendkívül fontos számomra, hogy segítséget, támogatást nyújtsak azon sorstársaimnak, kiknek ez a kihívás nehezíti a hétköznapjait.

Golden Granet: Milyen tapasztalataid vannak? Mire kell jobban odafigyelned?

Bendybeu: Nálam migrénes fejfájással, magas pulzussal jelentkezett a hisztamin érzékenység, mire végül kiderült mi okozza a bajt, nagyon hálás voltam és tökéletesen elszánt arra nézve, hogy mihamarabb megszüntessem a tüneteim.

Golden Granet: Hogy oldod meg a diétádhoz szükséges mindennapi élelmiszerek beszerzését?

Bendybeu: Fú, ez egy igen nehéz kérdés azt hiszem mindannyiunk számára, hiszen a hisztamin intoleranciának rendkívül szigorú és összetett szabályai vannak. Igyekszem mindent frissen vásárolni, magam elkészíteni. Mielőtt találkoztam volna a Golden Granettel elképzelni sem tudtam volna, hogy lesz olyan finomság, amit úgy tudok nyugodt szívvel megenni, hogy nem nekem kell megsütnöm. Habár imádok a konyhában tevékenykedni, mégis a munkáim, és a kislányom mellett hatalmas segítség ez nekem!

Golden Granet: Milyen tanácsot adnál azoknak, akiknél nem rég diagnosztizálták a hisztaminérzékenységet?

Bendybeu: Először is azt tanácsolom, vegyék komolyan a diétát, pár hónap alatt szerencsére nagy javulás várható, de csak abban az esetben, ha valóban mindent betartunk. A kellő tájékozódás nagyon fontos, illetve a saját tolerancia kitapasztalása. Annak ellenére, hogy vannak fontosabb kritériumok, minden szervezet más és más, ebből adódóan különböző keppen reagál az egyes ételekre. A glutént feltétlen érdemes kihagyni az étrendből abban az esetben is, ha a hisztamin diéta nem követeli meg, hiszen a bélrendszer állapotának javítása a fő célunk! Csakis friss, adalékanyag mentes, mesterséges édesítőmentes ételeket fogyasszunk! A Facebookon szuper támogató csoportok működnek kifejezetten hisztamin intoleranciával élők részére, telis-tele hasznos információkkal, segítséggel, érdemes csatlakozni és innen is tájékozódni! Fontos tudatosítani magunkban, hogy habár elsőre igen nehéznek tűnhet a szigorú diéta, minden értünk van! Pár hét, hónap alatt a szervezet meghálálja az odafigyelést! A Golden Granet termékei közül a köleses kenyeret ajánlom kifejezetten, minden “hisztaminos” követelménynek megfelel, az én személyes kedvencem is!

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/GoldenGranet
Instagram oldalunk: https://www.instagram.com/goldengranet