A gluténérzékenység sokszor kapcsolódhat más megbetegedéshez, mint például a cukorbetegség, ugyanis az effajta betegségben szenvedők nagyjából 10 százaléka egyben gluténérzékeny is. Ilyen esetekben az étrendre még inkább oda kell figyelni.

Ahhoz, hogy megértsük a két betegség közötti összefüggést, először nézzük meg a különböző típusú cukorbetegségeket. Az 1-es típusú jellemzően gyermekeknél és serdülőknél alakul ki, ez tulajdonképpen az úgynevezett autoimmun betegségek egyik fajtája.

2-es típusú diabétesz főleg felnőtteknél fordul elő. Lényege, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja megfelelően ellátni vércukor-szint csökkentő hatását.

Az 1-es típusú cukorbetegség genetikailag összefügg a gluténérzékenységgel: a vérben lévő biomarkerek valószínűsítik a betegség kialakulását. Többek között ez az oka annak, hogy az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők 5-10 százaléka egyben gluténérzékeny is.

A leggyakrabban először a cukorbetegséget diagnosztizálják, majd a későbbiekben fedezik fel a gluténérzékenységet. A diagnosztika fordított sorrendje igen ritka.

Azoknak a betegeknek, akiknél a cukorbetegség és a gluténérzékenység is fennáll, fokozottan figyelniük kell arra, hogy a gluténmentes termékekben több a hozzáadott cukor és/vagy nátrium, – ugyanis ezeket használják ízfokozásra, –  éppen ezért érdemes alaposan átolvasni a megvásárlandó élelmiszerek összetevőinek listáját.

A szénhidrátok mennyisége általánosságban eltérő a gluténmentes élelmiszereknél. Ugyanakkor fontos tudni azt is, hogy számos gluténmentes termék kevesebb rostot tartalmaz, ami miatt a szénhidrátok, nem kívánt módon gyorsabban szívódnak fel.

A gyors felszívódású szénhidrátok fogyasztása cukorbetegeknél pedig egyáltalán nem ajánlott, ugyanis kiugró vércukorszint emelkedést okoz.

Akiknél mindkét betegség fennáll, azoknak nagyon szigorú étrendet kell tartaniuk, annak érdekében, hogy elkerüljék a további megbetegedéseket és egészségkárosodást.