A kihívás első pontja arról szólt, hogy iktasd ki az étrendedből a glutént – na de mi is az a glutén?

A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője, mely ötven-ötven százalékban két alcsoportra oszlik: gluteninre és gliadinra. A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység. Ha a gluténérzékeny beteg huzamosabb időn át gluténtartalmú élelmiszereket fogyaszt, a vékonybél nyálkahártyájának súlyos sorvadása jön létre. Mivel a tápanyagok felszívódását biztosító bélbolyhok is a bélrendszer ezen szakaszában találhatók, a károsodás következtében képtelenek lesznek eredeti funkciójuk betöltésére. A beteg szervezetében a tápanyagok optimális felszívódása nem jön létre, az étkezések során elfogyasztott táplálékok a szervezetben nem tudnak megfelelően hasznosulni.

A gluténérzékenység első jeleiként így felszívódási zavarok alakulnak ki – a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok csökkent mennyiségben szívódnak fel a bélrendszeren keresztül, ennek pedig számos megnyilvánulási formája lehet.

Gluténérzékenység esetén az összes zsírban oldódó vitamin felszívódása zavart szenved. A vas és a B12-vitamin csökkent felszívódása miatt vérszegénység is kialakulhat. A D-vitamin és a kalcium hiánya csontritkuláshoz vezethet, a kálium és a magnézium felszívódási zavara izomgyengeséget, a K-vitamin hiánya pedig vérzékenységet okozhat. A nem diagnosztizált és kezeletlen lisztérzékenység nőknél a menstruáció elmaradását, meddőséget is előidézhet.

A felsorolt tünetek kimutatása orvosi kompetencia, ám vannak olyan „hétköznapi” tünetek, amelyeket otthon Te magad is megfigyelhetsz, és szintén gluténérzékenységre engednek következtetni:

szájfekély, afta, koncentrációzavar, ingerlékenység, irracionális bosszankodás, krónikus fáradtság, puffadás, székrekedés / hasmenés, izom- és ízületi fájdalmak, ízületi merevség, szédülés, fejfájás, migrén, töredezett körmök, fénytelen haj, viszkető, korpás fejbőr

Ha korábban tapasztaltál hasonló tüneteket gluténtartalmú étel fogyasztása után, a kihívás kiváló lehetőséget nyújt ahhoz, hogy teszteld, az allergén elkerülése milyen hatással van a szervezetedre!

Csatlakozz kihívásunkhoz Te is, szerezz be mindent, amire szükséged lehet még ma!

(2019. január 2-15. között a KIHIVAS kóddal 10% kedvezményt biztosítunk a webáruházunkban!)