Jelenleg a legjobbnak ”tűnő” édesítőszerek

Az alternatív édesítőszerek nagy mennyiségű és folyamatos használatáról nagyon kevés adat áll rendelkezésünkre, így a mértékletesség kiemelten fontos minden esetben.

Stevia

A stevia levél kivonatát, mint gyógyfüvet évszázadok óta használták Dél-Amerikában, többek között a cukorbetegség gyógyításában. Ma már tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy a stevia szabályozza a vércukor- és az inzulinszintet.

Engedélyeztetése hosszú éveket igényelt, de 2008-ra az FDA, 2011–re az EU is biztonságos édesítőszernek minősítette a dél–amerikai növény kivonatát, mely 300-szor édesebb a cukornál és nullkalóriás. Bizonyos termékeiben immáron a Coca–Cola és a Pepsi is használja.

A stevia csökkentheti a vérnyomást: egy kettős-vak, placebokontrollos vizsgálatban bizonyították, hogy egy éven át, napi háromszoros, 250 mg dózisban szedett steviosid jelentősen és tartósan csökkenti mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomásértékeket enyhe és közepes hipertóniában. Ezt követően egy hosszabb, két éven át tartó vizsgálatban, amelyben a steviosid adagot 1500 mg-ra növelték, újra bizonyítást nyert, hogy a stevia csökkenti a vérnyomást.

Méz

Bár egy természetes édesítőről van szó, mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy jelentős mennyiségű 70-80% glükózt és fruktózt (azaz gyümölcscukrot) tartalmaz. Természetesen a méz a cukorral szemben (fajtáit tekintve eltérő mennyiségekben ugyan), de tartalmaz egészségre jótékony hatású enzimeket, vitaminokat és ásványi anyagokat, így mindenképp jobb alternatíva. A mennyiségre azonban jelen esetben is érdemes figyelni, hiszen a nagy mennyiségben fogyasztott, természetesen előforduló fruktóz is okozhat emésztőrendszeri panaszokat és bizonyos gyulladásokat is.

Cukoralkoholok: xilit(ol) és eritrit(ol)

A xilitol a gyümölcsökben és zöldségekben megtalálható természetes anyag, testünkben is természetes úton termelődik a szabályos szénhidrát-anyagcsere közben. Egy átlagos felnőtt ember akár 15 gr xilitolt is termel naponta.

A xilit segít a fogszuvasodás megelőzésében: a xilitol a cukorral ellentétben nem erjed, nem táplálja a savképző szájüregi baktériumokat. Rendszeres használata akár 73 %-ban is elpusztítja a szuvasodást előidéző baktériumokat.

Mivel a xilitol az ásványi anyagok fogzománcba való visszaépülését idézi elő, a kutatók ma azt is vizsgálják, hogy képes-e a csontszövet remineralizációjára is. Számos állatkísérlet azt tanúsítja, hogy a xilitol növeli a csontsűrűséget, ígéretes eredmények mutatnak arra, hogy az osteoporosis kezelésében használható lesz.

Mivel a xilitol lassan ürül ki a gyomorból, és csak kb. 50%-a szívódik fel, hatása a vércukorra és az inzulin kiválasztásra elhanyagolható.

A xilitol toxikus a kutyák és egyéb háziállatok számára, így az ő közelségükben fokozott óvatosság szükségeltetik.

A fő gond a cukoralkoholok fogyasztásával az, hogy sok embernél emésztőszervi problémákat okoznak (mivel FODMAP-ok). Mivel a szervezetünk nem mindegyiket képes megemészteni, azok a belekbe jutva bizonyos baktériumok táplálékai lesznek.

Az eritritol e tekintetben némileg kivétel, hiszen nagy részét a szervezet még az előtt megköti, hogy a vastagbélbe jutna, ahol a legtöbb baktérium tenyészik.

A vékonybélből az eritritol egyenesen a véráramba kerül, ahol egy darabig cirkulál, végül pedig változatlan formában kiválasztódik a vizelettel. Az elfogyasztott eritritol mennyiségének 85-90%-ával ez történik. Bár az eritritol 10-15%–a eljuthat a belekbe, a bélbaktériumok azt általában nem tudják megemészteni, így fogyasztása ritkábban jár emésztési panaszokkal.

Az eritritol nincs hatással a vércukorszintre és minimálisan hat inzulinszintre, nullkalóriás.

Szőlőcukor (glükóz)

A glükóz ugyan megemeli a vércukorszintet és inzulinválaszt generál, mégis az egészséges édesítőszerek közé sorolható normál fizikai aktivitás mellett egészséges emberek esetében. A szőlőcukor körülbelül az eritrit édességi fokával megegyező (kb 70%–a a fruktóznak) és az egyetlen direktben hasznosítható energiaforrás az emberi szervezet számára.

Természetesen a mennyiség a szőlőcukor esetében is kiemelten fontos.

Az AHA (American Heart Association) ajánlása szerint egy felnőtt férfi napi 150–, egy felnőtt nő napi 100 kalóriának megfelelő hozzáadott cukrot fogyaszthat el következmények nélkül. Összehasonlításképpen egy normál méretű Snickers 120 kalóriát tartalmaz hozzáadott cukorból.

Az édes ízzel való viszonyunkat tehát mindenképp érdemes felülvizsgálni és erősen megreformálni a fenti információk fényében is.

Forrás