A FODMAP szó hallatán talán automatikusan is valamiféle angol kifejezéssel próbáljuk beazonosítani a jelentését. Ennél azonban többről van szó. A FODMAP egy mozaikszó, mely különböző szénhidrátokat jelöl, jelentése: Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok.  Ezek az azok az élelmiszerekben megtalálható anyagok, melyek az emésztés után nem megfelelően szívódhatnak fel a vékonybélben. Ezeket a nem megfelelően megemésztett szénhidrátokat a bél-baktériumok erjeszteni kezdik, ami gázképződéssel, valamint további hasi és emésztési panaszokkal járhat együtt.

Az imént leírt elméletet a FODMAP kapcsán az ausztráliai Monash Egyetem kutatói fejlesztették ki, valamint kutatásaik során arra is rájöttek, hogy azok az ételek, melyekben magas FODMAP érték mérhető felelősek az IBS (Irritábilis bélszindróma) tüneteiért. A kutatás eredményeit a gyakorlat is igazolja: az IBS kezelésére szakosodott orvosok és dietetikusok világszerte a FODMAP-diétát írják fel a panaszok kezelésére.

Az irritábilis bélszindróma

Az irritábilis bélszindróma, mely a felnőtt lakosság 9-23 százalékát érintő bélbetegség, változatos emésztőrendszeri panaszokkal járhat: jelentkezhet erős hasi görcsök, puffadás és hasmenés formájában, de van, akinél székrekedést okoz, sőt a hasmenés és a székrekedés akár felváltva is követheti egymást. Gyakori eset, hogy hosszabb ideje tünetmentes beteg panaszai stresszhelyzetben ismét kiújulnak, de a panaszok összefügghetnek az étkezéssel is: bizonyos ételek elfogyasztása miatt is rosszabbul érezheti magát a beteg.