A gluténfogyasztás az arra érzékenyeknél több, akár élethosszig tartó betegségért is felelős lehet.  A glutén egy fajta raktározó fehérje. A búzában a gliadin, az árpában a hordein, a rozsban a secalin okozhat különböző panaszokat, melyek mind a glutén alkotórészei. Ezen fehérjék által kiváltott autoimmun folyamat hatására károsodik a vékonybél nyálkahártyája, a tápanyagok felszívódásáért felelős bélbolyhok sorvadásnak indulnak, mely által súlyos emésztési és felszívódási zavar alakul ki.

A glutén által kiváltott betegségek közül a hagyományos értelemben vett cöliákia (coeliakia, glutenszenzitív enteropátia) a lakosság 1-2%-át, a búzaallergia 0,1-3%, és a nem-cöliákiás gluténérzékenység (Non-Celiac Gluten Sensitivity, NCGS) minimum 6%-át érinti (nagyon kevés adat áll rendelkezésünkre).

Valójában mindhárom betegség hasonló tünetekkel jelentkező kórképeket produkál, de a problémák hátterében több tényező és különböző okok állnak. Közös bennük, hogy mindegyiket gluténhez kapcsolt betegségeknek, vagy glutén-függő betegségeknek nevezzük.

A glutén-függő betegségek legalapvetőbb kezelési módja a gluténmentes étrend. (Cöliákia esetében szigorú és élethosszig tartó, tilos minden olyan étel fogyasztása, amely a megengedett 20mg/kg mennyiségnél több glutént tartalmaz.)

A gluténmentes étrend azonban diagnosztizált betegség nélkül is igen népszerű napjainkban.

A GFK kutatása szerint 2016-ban gluténmentes terméket a háztartások 22 százaléka vásárolt annak ellenére, hogy mindösszesen a háztartások 2,5 százaléka tett említést valamely családtagja gluténérzékenységéről. Elmondható, hogy tízből kilenc gluténmentes terméket vásárló háztartásnak nincs ilyen jellegű érintettsége, ezért a gabonaalapú élelmiszerek helyébe lépő gluténmentes termékek minősége kulcsfontosságú a fogyasztók számára.

A gluténmentes étrendben a búza és a gabonakészítmények (liszt, dara, különböző pelyhek, tészták stb.) helyettesítése a legnehezebb feladat, hiszen ezek a hazai néptáplálkozás szinte nélkülözhetetlen alapanyagai, ráadásul a nem cöliákiás fogyasztók számára a gluténmentesség leginkább a gluténmentes lisztek, tészták és pékáruk fogyasztását jelenti. Míg több gluténmentes termék összetevői közt olvashatjuk a finomított, alacsonyabb rosttartalmú kukorica és rizslisztet, a keményítőt és a cukrokat, ezért érdemes áttanulmányozni a termékek cimkéit mert vannak már tápanyagokban és megfelelő rostokban gazdagabb élelmiszerek is a boltok polcain.

Cöliákiás betegek étrendjének vizsgálata során a B vitamin csoport hiányát, valamint kedvezőtlen rostbevitelt, a szelén, kalcium és vas bevitelének a csökkenését találták.

Rosttartalom szempontjából kedvezőbb gluténmentes cereáliák, álgabonák a hajdina, köles, quinoa, tápióka, amaránt, teff és a cirok. A rizsfajták között is találunk magasabb rosttartalmúakat, ilyen például a basmati rizs vagy a barnarizs.

Magasabb mikrotápanyag-tartalmuk miatt is érdemes beépíteni a pszeudo gabonákat és egyéb alternatív búzahelyettesítőket az étrendbe. Egy nemrégiben publikált kutatásban 14 gluténtartalmú és gluténmentes liszt B1-, B2-, B6-vitamin- és niacintartalmát analizálták és hasonlították össze. A vizsgálat eredményei szerint a teff, a köles, a gesztenye, a hajdina és az amarant értékesebb forrásának bizonyult a felsorolt vitaminoknak, mint a gluténtartalmú variánsok, illetve a kukorica vagy a rizs.

Felhasznált irodalom

  1. Rybicka I., Gliszczynska-Swiglo A. (2017) Gluten-free flours from different raw materials as the source of vitamin B1, B2, B3 and B6. Journal of Nutritional Science and Vitaminology
  2. Wild, D, Robins, GG, Burley, VJ, et al. (2010) Evidence of high sugar intake, and low fibre and mineral intake, in the gluten-free diet. Aliment Pharmacol Ther
  3. GfK. (2017) A „mentes” élelmiszerek fogyasztása nem egészségügyi érintettségen múlik. GfK Kereskedelmi Hírlevél, 2.
  4. Gelencsér Adrienn: Az egészséges, gluténmentes táplálkozás otthon és a közétkeztetésben. Új Diéta 2015/4
  5. Juhász Márk, Kovács Ildikó. (2012) Lisztérzékenyek kézikönyve. SpringMed Kiadó