A Kínából származó ősgabonáról talán nem is tudjuk, hogy Afrika, Ázsia és India, ezzel pedig az emberiség egyharmadának alapélelmiszere. A többi kenyérgabona által sokáig kiszorított kölest ma már Európa és vele együtt Magyarország is előszeretettel fogyasztja.

A köles kifejezetten egy lúgosító élelmiszer, így segít megteremteni szervezetünk sav-bázis egyensúlyát. Rendkívüliségét tovább fokozza az, hogy a köles a legkevésbé allergizáló gabonaként van számon tartva jelenleg.
Tápértékét tekintve 72% szénhidrátot, 10% fehérjét, 3% zsírt, 2,5% ásványi anyagot és B¬-vitaminokat tartalmaz.
Egy sokadik roppant előnyös tulajdonsága, hogy a hosszan tartó gyógyszerkúrákból, antibiotikumos kezelésekből visszamaradó méreganyagokat gyorsan kijuttatja az igénybevett szervezetből.
És ha még mindig kíváncsiak vagyunk, hogy mi mindenre képes a köles, íme, összefoglaltunk pár további jótékony hatást, mely mindnyájunkat meggyőzhet a köles funkcionális táplálék mivoltáról:

Felhasználását tekintve a köles kimondottan a hűvös napok szervezet melegítő étele. A hántolt aranyköles mellett a hántolatlanul kapható barnaköles is ismert, ugyanígy az ezekből készült kölesliszt, amely egy egészséges alternatívát jelent elsősorban lisztérzékenyek számára.
A köles népszerűségét igazolja, hogy ma már számos étterem kísérletezik különféle menüsorok kölessel való gazdagítására. Azoknak pedig, akik még most ismerkednek ezzel a jótékony gabonával, bátran ajánljuk kölest tartalmazó termékeinket, a köleses hamburgerzsemlét és a köleses kenyeret, amelyek egy egészségtudatos és finom választás lehetnek a mindennapokban.