Szintén egy ősrégi kultúrnövény a len, amelynek rostjaiból az emberiség évezredek óta ismert textíliákat, lenvásznakat készít, ehető magját és az abból kinyert olaját pedig az élelmiszeripar számos feldolgozásban hasznosítja.

Az értékes lenmag különböző, omega 3 zsírsav tartalmú olajat (linol-, linolénsav, olajsav gliceridjeit), nyálkaanyagot és fehérjét tartalmaz. A, B, C, D és E vitamintartalma mellett szinte végtelen az ásványianyag-tartalma is: kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód és króm is van benne.
A lenmag levő 35 % zsiradéknak 72% esszenciális, amely hozzájárul az optimális vérzsírszint fenntartásához.

A népi gyógyászat a lenmagra mint egy igazán sokoldalú, agyműködést serkentő és természetes gyulladáscsökkenő gyógynövényre utal. Ez utóbbi tulajdonságának köszönhetően külsőleg ekcéma, bőrgyulladások, kelések kezelésére, belsőleg pedig légző-, valamint emésztőszervi megbetegedések tüneteinek hatékony kezelésére ajánlják.
Orvosolhatóak általa a bélrenyheséggel járó egyéb bélmegbetegedések. Teája enyhíti a menstruációs görcsöket, ugyanakkor prosztata-megbetegedések ellen is javasolt. Mivel a lenmag felületén található nyálkaanyag nem emészthető, ezért hasznos tápanyagainak egy része nem tud hasznosulni a szervezetben, emiatt ajánlott fogyasztás előtt összetörni a magokat.

Talán a legértékesebb összetevői, az Omega 3 és 6 zsírsavak révén a lenmag elengedhetetlen növényi forrás, hiszen a szív, a vérnyomás és a csontok egészséges működését köszönhetjük neki. Már 17 gramm lenmag elegendő ahhoz, hogy a szükséges napi Omega 3 és Omega 6 adagot bejuttassuk a szervezetünkbe.

Visszaszorítván a vérben levő koleszterin értékét, megóv a szív- és érrendszeri problémáktól, megelőzvén a vérrögképződést, ezáltal a szívinfarktus vagy az agyvérzés veszélyét is. Védelmet nyújt a változókorba lépő nők számára, hiszen a magban rejlő összetevők meggátolják a rákos sejtek kialakulását.

Érdekes tény, hogy a lenmag a pattanások elleni küzdelemben is hatékony csodaszernek bizonyul. B komplex vitaminjainak, nyomelemeinek és a felsorolt ásványi anyagainak köszönhetően a vegetáriánus és a lisztérzékeny étrendek igazi velejárója.

Nyersen kapható ma már majdnem minden élelmiszerboltban, felhasználása pedig változatosabb, mint azt elsőre gondolnánk. Kötőanyagként funkcionál, kevés lenmag és víz keverékével remekül kiváltható például a tojás. A jobb felszívódás érdekében ledarálva fogyasszuk, joghurtokba, gyümölcsturmixokba, salátákba keverve. Vagy kóstoljuk meg a Golden Granet lenmagos termékét (link a termékkel), melyet melegen vagy hidegen, egészséges feltétként tálalva azonnal fogyaszthatjuk.