Magyarországon, a Debreceni Egyetemen végeznek nemzetközi szempontból is figyelemre méltó kutatásokat a növényi eredetű hatóanyagok gyógyászati alkalmazásával. Miszerint a meggymag részének komponensei javítják a szívműködést, az antioxidáns és keringést javító összetevőik révén növelik a bőr vérellátását és gátolják a bőr öregedését. A meggymagbél-olaj komponensei erősítik a bőr ereiben és a vénákban a vér keringését, erősítik és rugalmasabbá teszik a bőrt.

Tósaki Árpád egyetemi tanár, a Gyógyszerhatástani Tanszék vezetője elmondta: a szívinfarktus által okozott szövetkárosodásban számos tényező játszik szerepet, amelyek közül az egyik károsító tényező a „reaktív szabad gyökökben” rejlik. Hozzátette: a meggymagból kinyerhető anyagok rendelkeznek e szabad gyököket megkötő képességgel, s így megvédik a szívizom szöveteit a súlyosabb károsodástól. Elmondása szerint Magyarországon a halálozási statisztikákban a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a szív oxigénhiánnyal járó megbetegedései vezető helyen állnak, így különösen fontos ennek a területnek a vizsgálata.

Tósaki Árpád kifejtette: a kutatási projekt során műszeres analitikai technikákkal meghatározzák és azonosítják a meggymagban található bioaktív hatóanyagokat, megvizsgálják azok antioxidás hatásait, s ellenőrzik az említett anyagok hatásait a szem egyes megbetegedéseiben is.

Fontosabb élettani hatásai: