Amikor a cöliákia vérvizsgálat negatív, és még mindig nem érzed jól magad, akkor mi lehet a gond? A gluténnel kapcsolatos tünetek továbbra is fennállnak. Ebben az esetben nem cöliákiás glutén érzékenységre kell gyanakodni.

A cöliákia, vagyis lisztérzékenység globális betegség, ami a világ népességének mintegy 1 százalékát érinti. Bármely életkorban jelentkezhet, de a tünetek hiányában sokszor nem felismerhető. A cöliákia, azaz a gluténintolerancia tünetszegény vagy tünetmentes formája, immunológiai módszerekkel mutatható ki.

A nem cöliákiás glutén szenzitivitás (NCGS) tünetei a hasfájás, puffadás és hasmenés, az akár migrén jellegű fejfájás, az ízületi fájdalom, a lábak, karok és az ujjak zsibbadása, valamint a fáradékonyság. Jellemzője, hogy a tünetek napokkal vagy órákkal a glutén fogyasztása után jelentkeznek.

Ha valakinek a glutént tartalmazó élelmiszerek tüneteket okoznak, de a cöliákia kimutatására irányuló vizsgálati tesztjei negatívak, akkor ebben az esetben nem cöliákiás glutén érzékenységre kell gondolni. Az ilyen jellegű intoleranciában szenvedők hatszor annyian vannak, mint a glutén érzékenyek.

A betegségre jellemző, hogy felnőtt korban jelenik meg, illetve, hogy nem kapcsolódnak hozzá társbetegségek és szövődmények sem alakulnak ki.

A nem cöliákiás gluténérzékenység megállapítására nem érdemes sem gyorsteszteket használni, sem pedig öngyógyító módszereket alkalmazni. Javasolt az alapos, szakorvos által elvégzett kivizsgálás.