Egyre többen vélik úgy, hogy jót tesznek egészségüknek azzal, ha önként térnek át a gluténmentes étrendre. Kutatók viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy azok, akik nem érzékenyek a gluténra, mégis száműzik az étrendjükből, szívük egészségét veszélyeztethetik.

Egy amerikai kutatás – amelyben több mint 100 ezer amerikai vett részt – meglepő eredményeket produkált.

A kutatásból kiderült, hogy a szív egészségére nézve nincs jó hatással, ha valaki önként mondd le a gluténról és gluténmentes étrenden él, annak ellenére, hogy nem érzékeny erre a fehérjére.

A kutatók negyedszázadon keresztül gyűjtöttek be adatokat a gluténérzékenységben nem szenvedő férfiak és nők körében.

A gluténfogyasztási szokásaik alapján csoportokba sorolták és rendszeresen monitorozták őket, ezen felül különböző egészségügyi vizsgálatokat is végeztek.

Az a csoport, amely a legkevesebb glutént fogyasztotta, pont olyan arányban hajlamos a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, mint az a csoport, amelyben nagy mennyiségű glutént fogyasztottak az alanyok.

A kutatás eredményei alapján a szakemberek arra a következetésre jutottak, hogy a glutén csak az arra érzékenyek számára káros.

Bár manapság egyre divatosabb a gluténmentes étrend, ez nem feltétlenül előnyös, hiszen azok, akik önként mondanak le a glutént tartalmazó ételekről, szívük egészségét teszik kockára, mégpedig azért, mert a glutén védi azt a különböző fajta betegségektől.

Fontos, hogy mielőtt gluténmentes étrendbe kezdünk, győződjünk meg arról, hogy valóban erre a fehérjére vagyunk-e érzékenyek.