Az NRC által 2018-as 500 fős 30 és 60 év közötti nők körében végzett reprezentatív kutatása alapján a résztvevőket négy nagy csoportba sorolhatjuk a betegségekkel és a tudatos táplálkozással, tudatos életvitellel kapcsolatos attitűdjeik alapján. Te melyik csoportba tartozol?

A halogató: Az egészséges életmód elemei a mindennapjai részét képezik, igyekszik tudatosan táplálkozni, megválogatni azt, hogy mit visz be a szervezetébe. A vitaminok nagy részét a mindennapi élelmiszerek formájában juttatja a szervezetébe, bár azzal is tisztában van, hogy minden fontos vitaminhoz sajnos nem tud csak a táplálkozás útján hozzájutni. A betegségek kialakulásától fél, az orvosi vizsgálatokra azonban – jórészt időhiány miatt – előfordul, hogy nem megy el, inkább elhalasztja.

Az apatikus: Az egészséges életmód elemei, a tudatos táplálkozás és mozgás, egyáltalán nem része az életének. Az élelmiszerek összetevőit szinte soha nem ellenőrzi és a táplálkozás során kevéssé célja az, hogy minél több vitamint vigyen a szervezetébe. Az orvosi vizsgálatok éppúgy kimaradnak az életéből, mint a tudatos táplálkozás – úgy érzi, hogy sokszor nincs ideje orvoshoz menni. Habár életmódja nem a megelőzésen alapszik, az esetlegesen felmerülő betegségektől nem igazán fél.

A harmonikus: Különösen fontos számára, hogy már az étkezések során jelentős mennyiségű vitamint és ásványi anyagot juttasson a szervezetébe, odafigyel arra, hogy mit eszik, az egészséges táplálkozást preferálja. Mindemellett az orvosi vizsgálatokat sem hanyagolja el, erre is szakít időt. Az egészségtudatos életmódja és az orvosi vizsgálatok is részét képezik az életének, így a betegségektől „csak” mérsékelten tart.

A tehetetlen: Habár a betegségektől nagyon tart, egészséges táplálkozással nem igazán igyekszik azokat megelőzni. Nem jellemző, hogy vitamindús, egészséges ételeket fogyasztana, a vásárolt élelmiszerek összetevőit sem ellenőrzi. Az egészséges táplálkozás elhagyása mellett az orvosi vizsgálatokra azért szakít időt. Többségük valamilyen gyorstesztet használt már, azonban a használók közel felének eddig még csak a terhességi gyorsteszttel volt tapasztalata.