Egy régi tradíciót, a köles kenyér sütését eleveníti fel a Golden Granet márka. Az ügyvezetőt, Kasza Sándort kérdeztük, milyen előnyökkel jár ezen álgabona használata?

Glutén- és allergénmentes pékárukat és péksüteményeket, vegán sajtokat készítenek, a 14 allergéntől való mentesség a különlegességük? Mitől lesz egy kenyér glikémiás index barát?

Általánosságban a gluténmentes pékáruk keményítő alapúak (pl kukoricakeményítő, tápiókakeményítő) amit a szervezet gyorsan cukorrá alakít át, mert magas a glikémiás indexe. Ma már tudjuk, hogy a keményítő jobban megemeli a vércukorszintet mint a cukor, így kijelentetjük, hogy jobban is hizlal mint a cukor.
A kezdetekkor a legjobb minőségű alapanyagokat kerestük, így esett a választásunk a kölesre, mint komplex B-vitamin forrásra, ami gazdag vasban, foszforban, magnéziumban, káliumban és cinkben, és jóval alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a keményítőé, mert lassú felszívódású összetett szénhidrát.
Az allergén mentesség* miatt pedig azért döntöttünk, mert a célunk az volt, hogy a lehető legtisztább kenyeret készítsük el, úgy, hogy páratlan ízélményt nyújtunk.

Egyre több ismerősöm mondja, hogy puffad több ételtől, ez valamilyen trend jelenleg?

A puffadás a szervezet jelzése, hogy valami nincs rendben. Persze sokaknak az is fontos, hogy ne kelljen a nadrágot kiengedni, míg másoknál a diszkomfort érzet fájó is lehet, sőt légzési nehézséget is okozhat. Sajnos egyre nő az ételintoleranciával rendelkezők száma, ennek az oka nem csak a gyakoribb mérésekben keresendő, hanem -szakmai cikkek szerint- valószínűleg az életkörülményeink változtak ilyen irányba. Nem ritkák azon vásárlóink, akik 4-5 összetevőre érzékenyek, és a kisgyermekes édesanyákat külön meg szeretném említeni, örülünk, ha segítséget tudunk nyújtani az étkeztetésben.

Részemről – mint aki nem gluténérzékeny- az az értelmezésem, hogy autós hasonlattal élve, jó motorolajat töltsünk bele a motorba, hogy az jól pörögjön.

Élesztőmentesek is a pékáruk, gondolom ez is előnyös sok esetben.

A pékáruk kivétel nélkül élesztő mentesek, és bio minősítéssel rendelkeznek. A kölesnek köszönhetően szénhidrát csökkentettek, és clean label a mostani divatos megjelölés szerint.
A jelenlegi nyugati trendeknek megfelelően, illetve több szakértő már itthon arra a kérdésre, hogy mégis mire figyeljünk oda a legjobban az ételek választása során, azt javasolja, hogy ne fogyasszunk magasan feldolgozott ételeket. A clean label egy összefoglaló címkézése ennek, egyszerűen úgy készüljön egy étel, mint az édesanyánk készítené a konyhában, és ne használjunk olyan alapanyagokat, melyeket szinte ki sem tudunk olvasni, ezek használata, ugyanis sejtszerkezet szinten változtatja meg az ételünk, a szervezetünk pedig nem ezek befogadását várja tőlünk. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy tartósítószer mentesen, a védőgázas technológiának köszönhetően, egyszerű, hagyományos készítési módszerrel is 120 nap a pékáruk eltarthatósága.

Mit tudhatunk a muffinokról és a péksüteményekről?

A Kakaós muffin tekintetében egy igazán jó ízvilágra törekedtünk, minőségi holland kakaópor biztosítja az egyedülálló csokoládé ízt, hasonlóan, mint a Chia csoki csók esetében. Otthon egyszerűen használhatjuk fel és díszíthetjük a muffinokat, készíthetünk akár hólabdát vagy tiramisut belőle. De személyes kedvenc mégis a klasszikus muffin toppinggal és liofilizált málnával vagy csokoládéreszelékkel a tetején. A Banános-narancsos süteményt ízkombinációi és zaftos állaga teszi igazán különlegessé.

A vegán sajthelyettesítőkből mit lehet készíteni? Ezek szintén allergénmentesek?

Nem tartalmaznak allergéneket, így laktózt és tejfehérjét sem.
A rántott sajt sokunk kedvence, ehhez dupla panírt ajánlunk. Pizzára vagy melegszendvicsre javasoljuk, mert jól olvad. Sajtos tészta kapcsán a besamel mártás csakúgy mint a gyorsan elkészíthető vegán sajtos quesadilla pedig a személyes kedvencem.

 

Az allergén mentességről további információkat itt találnak:
https://www.goldengranet.com/gasztroblog/mit-jelent-hogy-allergen-mentes/

Kérjük figyeljék facebook oldalunkat, a jövőben számos nyereményjátékot indítunk, ahol Golden Granet csomagot lehet nyerni, illetve az áruházunkban kóstoltatással egybekötött termékbemutatókra is várjuk kedves Vásárlóinkat!